Bécsi borda – így készítjük el otthon, hogy tényleg bécsi legyen
A bécsi borda sokunk kedvenc fogása. Egyszerű, otthonos, mégis van benne valami kis ünnepi hangulat. Amikor elkészítjük, mindig érezzük azt a klasszikus ízt, ami miatt generációk óta rajongunk érte.
Ebben a cikkben most együtt megyünk végig azon, hogyan készíthetjük el a tökéletes, aranybarnára sült bécsi bordát, és közben beszélünk alapanyagokról, tipikus hibákról, trükkökről, tálalási ötletekről is.
Mi is pontosan a bécsi borda?
A bécsi borda első hallásra sokunknak a rántott hús egyik verziója, és valójában ez így van – de mégis több annál. A klasszikus változat csontos sertéskarajból készül, és ez adja a jellegzetes formáját. Nem olyan, mint a sima rántott szelet: itt a csont nemcsak “dísz”, hanem ízt is ad, és egy kis eleganciát is kölcsönöz az ételnek.
Ami azonban igazán különlegessé teszi, az a panír minősége, a hús előkészítése, illetve az, hogyan sütjük ki. A bécsi konyhában ez egy olyan ikonikus fogás, mint nálunk a pörkölt – egyszerű, de ha jól csináljuk, felejthetetlen.
Milyen húst válasszunk? – Itt kezdődik minden
A jó bécsi borda alapja a jó hús.
Mit vegyünk?
- Csontos sertéskarajt, lehetőleg olyan darabot, ahol a csont nem tördelődött, és a hús színe szép világos rózsaszín.
- Ha lehet, válasszunk olyat, amelynek egy vékony zsírszél fut a szélén – ez szaftosabbá teszi a húst.
- Kerüljük a túl vastag, inas részeket.
Egy jó tanács:
A legjobb bécsi borda nem túl vékony, nem túl vastag.
Ideális esetben kb. 1,5 cm vastag a hús a csont körül.
A húselőkészítés – picit más, mint a sima rántotthúsnál
Amikor bécsi bordát készítünk, mindig figyeljünk arra, hogy:
- A húst ne klopfoljuk szét teljesen, mint egy rántott szeletet.
- Finoman üssük meg, épp csak annyira, hogy egyenletes legyen.
- Sózzuk, de ne sózzuk túl, mert a panír és a hús együtt úgyis hoz elég sót.
És itt jön egy apró, de fontos trükk:
Sütés előtt hagyjuk a húst legalább 10 percig pihenni, hogy a só beszívódjon és a rostok kiengedjenek egy kis nedvességet – így jobban tapad majd rá a panír.
A panír – a bécsi borda lelke
A panír három részből áll, ismerjük jól: liszt – tojás – zsemlemorzsa.
Viszont itt a minőség számít.
Mire figyeljünk?
- A liszt legyen simaliszt, de ne legyen csomós.
- A tojást csak egy enyhe csipet sóval verjük fel, és adjunk hozzá egy kevés tejet vagy vizet – ettől lágyabb lesz a panír.
- A zsemlemorzsa legyen világos színű, friss, ne az a túl apró szemű, ipari fajta.
És itt egy extra tipp:
A zsemlemorzsát ne nyomkodjuk rá túl erősen a húsra.
Így tud majd sütés közben szépen “kivirágzani”, ami az igazi bécsi jelleg egyik titka.
A sütés – itt dől el minden
A bécsi bordát bő olajban kell sütni. Nem egy evőkanálnyi, hanem legalább annyi, hogy a hús lebegni tudjon benne.
Miért fontos ez?
- Egyenletesen sül meg.
- A panír nem ázik át.
- Aranybarna, hólyagos lesz a külseje.
Ideális olajhőmérséklet: 165-175°C
Ha nincs hőmérőnk, dobjunk az olajba egy csipet morzsát – ha serceg, de nem ég el azonnal, akkor jó.
Sütés közben:
- A húst ne piszkáljuk túlzottan.
- Egyszer fordítsuk meg.
- Miután kivettük, tegyük rácsra vagy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Typische Wiener – így tálalnánk, ha Bécsben lennénk
A klasszikus bécsi bordát általában így tálalják:
- citromkarika
- petrezselymes burgonya
- áfonyalekvár (igen, van ahol kínálják hozzá)
- friss saláta (fejes vagy uborka)
Mi otthon sokszor krumplipürével esszük, vagy sült krumplival, mert az mindig biztos választás. De ha tényleg autentikus élményt szeretnénk, akkor a petrezselymes krumpli a nyerő.
Tipikus hibák, amiket kerüljünk el
1. Túl vékonyra klopfolt hús
Elveszíti a tartását és kiszárad.
2. Túl meleg olaj
Kívül megég, belül nyers marad.
3. Híg vagy vastag panír
Ha a tojás túl híg, lefolyik. Ha túl vastag, fojtott lesz a bunda.
4. Nem pihentetjük sütés előtt
A panír lecsúszhat vagy felhólyagosodik.
5. Nem friss zsemlemorzsa
A panír nem lesz olyan szép, aranyszínű.
Kis érdekesség: hogy lett ennyire népszerű étel?
A bécsi borda története egészen a 19. századig nyúlik vissza. A legenda szerint a milánói “cotoletta” volt az elődje, amelyet az osztrákok annyira megszerettek, hogy saját verziót alkottak belőle. Így lett a csontos karajjal készült Wiener Schnitzel a monarchia kedvence.
Azóta nálunk is nagy klasszikussá vált – vasárnapi ebédeken, vendégségekben, ünnepekkor. Olyan étel, amelynek már az illata is családias.
Bécsi borda recept – lépésről lépésre
Itt az a rész, amit sokan szeretünk: maga a recept.
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 db csontos sertéskaraj
- só
- 8-10 dkg liszt
- 3 tojás
- 2 ek tej
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
- 1 liter étolaj
- citrom
- petrezselyem és főtt burgonya köretnek
1. lépés: előkészítés
A húst megtisztítjuk, finoman kiklopfoljuk és megsózzuk. Pihentetjük 10 percig.
2. lépés: panírozás
A szeleteket lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
Fontos: a morzsát nem nyomkodjuk rá erősen!
3. lépés: sütés
Bő olajat hevítünk. A bordákat 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalon.
4. lépés: tálalás
Citrommal, petrezselymes krumplival, friss salátával tálaljuk.
Hogyan dobhatjuk fel a klasszikus bécsi bordát?
Ha szeretjük a kísérletezést, érdemes kipróbálni pár variációt:
- Panko morzsa – extra ropogós lesz.
- Fűszeres panír – parmezán, kevés kakukkfű.
- Vékony vajfürdő – az osztrák éttermekben néha vajjal keverik az olajat.
- Borjúszelet – a “Wiener Schnitzel” eredetileg borjúból készül.
Ezekkel mind friss csavart adhatunk a hagyományos ételnek.
Összességében
Kis odafigyeléssel tökéletes…
Ahogy láthatjuk, a bécsi borda nem egy bonyolult étel, mégis igazi művészet jól elkészíteni. Viszont ha betartjuk az apró lépéseket – jó hús, jó panír, megfelelő olajhőmérséklet –, akkor garantált a siker.
És az a jó ebben az ételben, hogy összehozza a családot, egy kicsit ünnepivé teszi a hétvégét, és mindig öröm elkészíteni.
- A bécsi borda csontos sertéskarajból készül – ettől lesz igazán autentikus.
- Nem klopfoljuk túl a húst – így marad szaftos.
- A panír legyen könnyű és levegős – ne nyomkodjuk túl.
- 165-175°C az ideális olajhőmérséklet.
- Petrezselymes burgonya a klasszikus köret.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A világ legegyszerűbb crispy csirkéje – amelyért mindenki sorban állna!
Cukkini panírozás gyorsan: A villámgyors bunda titkai, amit mindannyian imádunk!


Be the first to comment on "Bécsi borda otthon: így készítjük el úgy, hogy még az osztrákok is megirigylik!"