Sajtos panír: A ropogós csoda lépésről lépésre
Szeretitek a sajtot? És a panírozott ételeket? Mi is! A sajtos panír nemcsak ínycsiklandó, de szuper választás, ha valami különleges, mégis egyszerű fogást szeretnétek készíteni. Képzeljétek el: ropogós külső, amely belül olvadt sajtot rejt. Nincs is ennél jobb kombináció!
Nézzük meg, hogyan készíthetitek el otthon, lépésről lépésre!
Mi is az a sajtos panír?
A sajtos panír tulajdonképpen egy olyan különleges panírozási technika, amely a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa hármast egy kis csavarral egészíti ki: reszelt sajtot keverünk a morzsába. Ez az apró trükk garantálja a sajtos ízt, miközben a ropogós állagot is megőrzi.
Sokan azért rajonganak érte, mert egyedivé varázsolhatja az egyszerű rántott ételeket, legyen szó csirkemellről, karfiolról vagy akár gombáról.
Milyen sajtot válasszunk?
Az egyik legfontosabb kérdés: milyen sajtot használjunk? Erre több válasz is létezik, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnétek elérni.
- Trappista: Semleges ízével szinte mindenhez illik.
- Cheddar: Intenzívebb, kissé karakteresebb, ha izgalmasabb élményt keresünk.
- Parmezán: Ezzel igazán különleges, sósabb ízt érhettek el.
- Mozzarella: Ez lágyabb ízt ad, és tökéletesen olvad a panírban.
A legjobb eredményért érdemes a sajtot frissen reszelni, hogy megfelelő állagú legyen a panírhoz.
Hozzávalók a tökéletes sajtos panírhoz
Az alábbi mennyiségekkel kb. 4 személyre készíthettek sajtos panírt. Természetesen növelhetitek az adagokat, ha többen vagytok, vagy maradékmentes vacsorát terveztek.
- 50 dkg csirkemellfilé (vagy más alapanyag, pl. gomba, cukkini)
- 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerint)
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg liszt
- 2-3 tojás
- Só és bors
- Olaj a sütéshez
Eszközök, amelyekre szükségetek lesz
Mielőtt belekezdünk, érdemes előkészíteni a konyhát és az eszközöket. Szükségetek lesz:
- Két mélyebb tányérra vagy tálra
- Egy nagyobb serpenyőre vagy lábasra
- Konyhai fogóra (a forgatáshoz)
- Papírtörlőre (a sütés után)
A sajtos panír elkészítése lépésről lépésre
Most jön a móka! Készen álltok? Lássuk a részleteket.
1. Az alapanyag előkészítése
- Ha húst használtok, mossátok meg alaposan, és töröljétek szárazra. Ezután vágjátok vékony szeletekre vagy csíkokra.
- Zöldségeknél (pl. gomba, cukkini) szintén mossátok meg, majd szárítsátok le.
- Sózzátok és borsozzátok az alapanyagot ízlés szerint. Ha szeretitek a különlegesebb ízeket, használhattok fokhagymaport vagy füstölt paprikát is.
2. A panír előkészítése
- Az egyik tányérba szórjátok a lisztet.
- A második tányérba üssétek fel a tojásokat, majd verjétek fel őket egy villával.
- Egy harmadik tálban keverjétek össze a zsemlemorzsát a reszelt sajttal. Ügyeljetek arra, hogy egyenletesen eloszlassátok a sajtot a morzsa között.
3. Panírozás
- Forgassátok meg az alapanyagot először a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje.
- Ezután jöhet a tojás: alaposan forgassátok meg benne, hogy jól megtapadjon a morzsás keverék.
- Végül hempergessétek meg a sajtos-zsemlemorzsás keverékben. Nyomkodjátok rá a morzsát, hogy biztosan jól rátapadjon.
4. Sütés
- Hevítsétek fel az olajat egy serpenyőben. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis darab panírt beledobva azonnal elkezd sülni.
- Süssétek aranybarnára a szeleteket, oldalanként kb. 2-3 perc alatt.
- Ha kész, helyezzétek papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tipp: Hogyan süssük egészségesebben?
Ha elkerülnétek a bő olajban sütést, a sajtos panírt akár sütőben is elkészíthetitek! Tegyétek a bepanírozott darabokat sütőpapírral bélelt tepsire, permetezzétek meg egy kis olajjal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben süssétek kb. 20 percig. Félidőben fordítsátok meg őket, hogy egyenletesen piruljanak.
Hogyan tálaljuk?
A sajtos panír magában is fantasztikus, de néhány finom köret tovább fokozhatja az élményt:
- Friss saláta: Egy könnyű kevert saláta citromos-olívaolajos öntettel remek kiegészítő.
- Hasábburgonya vagy steakburgonya: A klasszikus párosítás mindig telitalálat.
- Mártogatós: Készítsetek mellé joghurtos-fokhagymás vagy chilis mártást, hogy izgalmasabb legyen az étkezés.
Variációk, ha kísérletezni szeretnétek
A sajtos panírban az a szép, hogy könnyedén variálható:
- Fűszeres változat: A zsemlemorzsába keverhettek szárított fűszereket, például bazsalikomot vagy oregánót.
- Magos panír: A morzsát fele-fele arányban keverhetitek darált dióval, mandulával vagy szezámmaggal.
- Extra sajtos: Duplázzátok a sajt mennyiségét, ha igazán intenzív ízre vágytok.
Összességében
A sajtos panír elkészítése nemcsak szórakoztató, de az eredmény mindig garantáltan sikeres.
Ez a recept nem igényel sem különleges eszközöket, sem sok időt, mégis mindenkit levesz a lábáról.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Tojás nélkül is ropogós: A panírozás új titkai, amiket mindenkinek ki kell próbálnia!
Panírozás mesterfokon: Így lesz tökéletesen ropogós a bundád!
Be the first to comment on "Ropogós sajtos panír: A tökéletes recept, amitől mindenki megnyalja a tíz ujját!"