Kentucky csirkeszárny sütőben – így készítsük el otthon ropogósra olajszag nélkül
Aki egyszer megkóstolta már a klasszikus, amerikai stílusú kentucky csirkeszárnyat, az tudja, mennyire addiktív tud lenni az a ropogós, fűszeres bunda. Viszont az is igaz, hogy sokunknak eszében sincs órákig olajszagban állni a konyhában, vagy több liter olajat kidobni egyetlen adag csirkeszárny miatt.
Pont ezért hoztunk most egy olyan receptet és útmutatót, amellyel sütőben készíthetjük el a kentucky stílusú csirkeszárnyat – egyszerűen, gyorsan, és minimális macerával.
A célunk az, hogy otthon is meglegyen a hamisítatlan ropogósság, csak egészségesebb, kényelmesebb változatban.
Miért jó a sütőben sült kentucky csirkeszárny?
Sokan kételkednek benne, hogy a sütőben készült csirkeszárny lehet-e olyan finom, mint az olajban sült változat. A jó hír az, hogy igen – sőt, néha még jobb is!
- Kevesebb zsiradék kell hozzá.
- Nem lesz olajszag a lakásban.
- Egyszerűbb és tisztább folyamat.
- Nem kell állandóan a forró olaj fölé hajolnunk.
- És ami a legjobb: a bunda ugyanúgy ropogós lesz.
A trükk mindössze annyi, hogy jó fűszerezést és megfelelő sütési technikát használunk.
Hogyan érjük el sütőben a ropogós Kentucky-bundát?
Sokan kérdezik, hogyan tudjuk elérni azt a bizonyos nagybetűs ROPOGÓS állagot. A titok egyszerűbb, mint hinnénk:
- A sütőt nagyon forróra előmelegítjük
- A szárnyakat forgólevegővel sütjük
- Egy apró trükköt is bevetünk: a sütőpor vagy a kukoricakeményítő csodát tesz
Igen, jól olvastuk. A sütőpor minimálisan „felfújja” és levegőssé teszi a kérget, ami miatt hiperkönnyű és ropogós lesz. A kukoricakeményítő pedig stabilizálja a bundát és segíti a barnulást.
Ha két szót kellene kiemelnünk, ezek lennének: száraz pácolás és forró sütő.
Hozzávalók – egyszerűek, mégis ütősek
Ahhoz, hogy otthon is tökéletesen sikerüljön a kentucky csirkeszárny sütőben, ezeket érdemes előkészítenünk:
A csirkéhez:
- 1 kg csirkeszárny (lehetőleg középső + alsó rész)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- ½ teáskanál fekete bors
- ½ teáskanál cayenne bors vagy chili (opcionális)
A kentucky bundához:
- 200 g liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál kurkuma
- egy csipet cayenne
A nedves részhez:
- 2 tojás
- 100 ml víz vagy tej
- 1 evőkanál mustár
A fűszereknél persze bátran kísérletezhetünk. Ha édesebb ízeket szeretnénk, adhatunk hozzá kevés barna cukrot is, ha pedig extra csípőset, jöhet még további cayenne.
A kentucky csirkeszárny sütőben – lépésről lépésre
Most pedig nézzük a folyamatot úgy, ahogyan mi is elkészítenénk: egyszerűen, sallang nélkül.
1. lépés: A csirkeszárnyak előkészítése
Először alaposan mossuk meg a szárnyakat, majd töröljük őket szárazra. Ez nagyon fontos!
A víz ugyanis tönkreteszi a bundát.
Ezután keverjük össze a száraz páchoz szükséges fűszereket, és jól dörzsöljük bele a húsba. Akár pár órára is félretehetjük a hűtőbe, de ha nincs időnk várni, azonnal is folytathatjuk.
2. lépés: Nedves panír elkészítése
A tojásokat keverjük össze a tejjel vagy a vízzel, majd adjunk hozzá egy kevés mustárt.
Ez az apróság segít abban, hogy a fűszeres bundánk jobban rátapadjon a csirkére.
3. lépés: A kentucky bunda összeállítása
A lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport és a fűszereket keverjük össze egy nagy tálban.
Az a jó, ha a liszt keverék már színre is hasonlít a klasszikus kentucky csirkéhez: enyhén narancsos, paprikás árnyalatú.
Tipp: Ha extrán ropogós bundát szeretnénk, adjunk hozzá plusz 1 evőkanál kukoricakeményítőt.
4. lépés: Panírozás – a ropogós titka
Jöhet a kedvenc részünk! ?
- Először forgassuk meg a csirkeszárnyat a lisztben
- Utána a nedves keverékben
- Majd újra a lisztben
Közben rá is szórhatunk kevés lisztet, hogy „fodros” legyen a bunda – ez adja a klasszikus kentucky kinézetet.
Egy fontos dolog: a szárnyakat tegyük rácsra, ne tálcára, mert akkor mindkét oldaluk egyformán ropogós lesz.
5. lépés: Sütés sütőben – olaj nélkül, mégis ropogósan
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, lehetőség szerint légkeveréses módra.
A csirkeszárnyakat tegyük sütőrácsra, alá pedig egy tepsit, hogy a lecsöpögő lisztet és nedvességet felfogja.
Fújjuk le a szárnyakat kevés olajspray-vel – de tényleg csak vékonyan!
Ez segít abban, hogy szépen megpiruljanak.
Sütési idő:
- 40–45 perc
- Félidőben forgassuk meg őket
A végére a bunda gyönyörűen aranybarna lesz, és amikor megérintjük, hallani fogjuk azt a kattanó roppanást, amitől a kentucky csirkeszárny annyira népszerű.
Tálalási ötletek – mert a kentucky mellé kell valami extra
A sütőben készült kentucky csirkeszárny önmagában is mennyei, de ha szeretnénk, egyszerű köretekkel vagy mártásokkal még tovább fokozhatjuk.
Néhány ötlet:
- Házi coleslaw
- Fűszeres édesburgonya
- Amerikai kukoricakenyér (cornbread)
- BBQ vagy mézes-mustáros mártogatós
- Joghurtos-fokhagymás szósz
A kedvencünk mégis az, amikor csak egy nagy tálba tesszük a szárnyakat, és frissen, kézzel falatozzuk, közben beszélgetve vagy filmezve. Egyszerű, de nagyszerű.
Tippek, hogy még jobban sikerüljön – ezekre figyeljünk
Sok apróságon sok múlhat. Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek nekünk mindig beválnak:
Ne legyen vizes a csirke!
Ha nedves, nem lesz ropogós a bunda.
A sütőpor ne legyen sok
Egy teáskanálnál többet ne tegyünk, mert furcsa mellékízt adhat.
Fűszerezzünk bátran
A kentucky lényege a fűszereken áll vagy bukik.
A liszt legyen sok
A „fodros” bundához bőséges lisztes réteg kell.
Rácson süssünk
Így minden oldala egyformán pirul.
Olajspray – de csak finoman
Nem kell sok, épp csak egy vékony filmréteg.
Miért szeretjük a sütőben készült kentucky csirkeszárnyat?
Mert egyszerűbb, mint gondolnánk.
Mert egészségesebb, mint a bő olajban sült változat.
És mert elképesztően finom.
A sütőben készült kentucky csirkeszárnyaik mindig meglepően jók szoktak lenni – ropognak, illatosak, fűszeresek, és olyanok, amiket a gyerekektől a vendégekig mindenki kézzel-lábbal fal.
Ha valami igazán “vendégvárós”, “filmezős” vagy “hétvégi hangoutos” finomságra vágyunk, amit könnyű elkészíteni és garantáltan siker lesz, akkor ez a recept nem fog cserben hagyni.
Összességében
A tökéletes sütőben sült kentucky csirkeszárny titka…
Ha csak pár dolgot jegyeznénk meg, akkor ezt emelnénk ki:
● Száraz pácolás + jó fűszerek
● Forró sütő (220°C, légkeverés)
● Liszt → Nedves keverék → Liszt panírozás
● Rácson sütés olajspray-vel
● 40–45 perc sütési idő
Ezzel a módszerrel garantáltan kívül ropogós, belül puha csirkeszárnyakat tudunk készíteni, amelyek ízre és kinézetre is hozzák a klasszikus kentucky élményt.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Fűszeres rántott hús, ami felrázza a vasárnapi ebédet!
Így készítsünk isteni bundás hagymakarikát – ropogósabban, mint valaha!
Fokhagymás tejfölös rántott hús: a szaftos, ropogós klasszikus új szintre emelve!


Be the first to comment on "Ropogós Kentucky csirkeszárny sütőben – Olaj nélkül is brutál finom!"