Camembert serpenyőben: a 10 perces sajtbomba, amitől mindenki elolvad!

Camembert serpenyőben
Camembert serpenyőben

Camembert serpenyőben: így készítsük el otthon a világ legegyszerűbb (és legkrémesebb) sajtos csodáját

Néha mindannyian vágyunk valamire, ami egyszerre egyszerű, mégis különleges, igaz? Amire nem kell órákat várni, nem kell hozzá tizenötféle hozzávaló, mégis olyan élményt ad, mintha étteremben ennénk. A camembert serpenyőben pontosan ilyen étel. Ha volt már szerencsénk kóstolni, tudjuk, hogy ez a puha, krémesen olvadó sajtbomba valami egészen elképesztő. Ha még nem próbáltuk, akkor most jött el az ideje.

Ebben a cikkben együtt végigmegyünk azon, hogyan készítsük el otthon lépésről lépésre. Megnézzük, mivel ízesíthetjük, mi illik hozzá a legjobban, és hogyan tálaljuk úgy, hogy minden vendégünk (vagy épp mi magunk) elolvadjunk.

Miért jó a camembert serpenyőben?

Először is: gyors. Komolyan, tíz perc és tálalhatjuk is.

Másodszor: minimális hozzávaló kell hozzá. Sokszor még az sem, mert sok áruházban eleve kapható fűszerezett változat is.

És ami a legjobb: szinte lehetetlen elrontani. Nem kell profi szakácsnak lenni, nem kell órákig reszelnünk vagy kevernünk bármit. A sajt elvégzi helyettünk a munka nagy részét.

Milyen camembert az ideális?

A tapasztalat az, hogy bár bármilyen camembert jó lehet, a legszebben azok működnek, amelyek:

  • 100–150 grammosak
  • fa dobozos kiszerelésűek
  • nem túl folyósak, de nem is túl kemények

Mi szeretjük a félkemény állagot, mert így a serpenyőben tökéletesen krémesre olvad, de nem folyik szét teljesen.

Ha szeretnénk valami különlegesebbet, érdemes kipróbálni a zöldfűszeres, chilivel szórt vagy feketeerdő sonkával körbetekert verziókat is.

Hozzávalók (a legegyszerűbb változathoz)

  • 1 db camembert (100–150 g)
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1 teáskanál méz
  • friss rozmaring vagy kakukkfű
  • só, bors ízlés szerint

Ha szeretnénk, készíthetünk extra ropogós kérget is, ehhez csak kevés panír morzsára vagy dióra lesz szükség. De haladjunk sorban.

Camembert serpenyőben – így készítjük el lépésről lépésre

1. Előkészítés

A sütés előtt érdemes a sajtot szobahőmérsékletűre hozni, így egyenletesen olvad. Nem kell teljesen puhának lennie, elég, ha kb. 20–30 percet áll kint.

Eközben előkészíthetjük a serpenyőt. Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, mert a camembert szeret odakapni, ha túl forró vagy száraz a felület.

2. A serpenyő beállítása

Tegyük fel közepes lángra, és öntsünk bele kevés olajat vagy tegyünk bele vajat. A vajtól sokkal jobban érvényesül a sajt karaktere, selymesebb lesz a végeredmény.

Ha szeretjük a fokhagymás ízt, dobjunk bele egy félbevágott gerezd fokhagymát, és pirítsuk meg kicsit. Már itt elképesztő illatok lesznek — mi mindig imádjuk ezt a részt.

3. A sajt sütése

Tegyük a camembert a serpenyőbe. A sajtot előtte kicsit bevághatjuk a tetején, ez segít abban, hogy ne nyíljon szét túl gyorsan, és a fűszerek is jobban átjárják.

A sütési idő nagyjából:

  • 3-4 perc az egyik oldal
  • 3-4 perc a másik oldal

Próbáljuk közepes, inkább alacsonyabb lángon tartani. A cél az, hogy a külseje enyhén megpiruljon, a belseje pedig krémesen olvadjon.

Egy jó jel: amikor a camembert megduzzad és kicsit remeg, tudjuk, hogy jó úton járunk.

4. Mézes-rozmaringos befejezés

Amikor az egyik oldalát már szépen megpirítottuk, csorgassunk rá egy kevés mézet. A méz karamellizálódik, és elképesztően finom kérget ad a sajtnak.

Dobhatunk rá rozmaringot vagy kakukkfüvet — ezek remekül passzolnak a camemberthez.

A végén egy pici frissen őrölt bors is csodákat tesz.

Variációk, ha egy kicsit izgalmasabban készítenénk

A camembert serpenyőben pont az a jó, hogy szinte bárhogy alakíthatjuk.

1. Fokhagymás-vajas változat

Ha szeretjük a telt, gazdag ízeket, akkor a serpenyőben olvasszunk meg egy jó adag vajat, és ebben süssük a sajtot. A végén pedig locsoljuk meg fokhagymás, enyhén pirult vajjal.
Egyszerű, de brutálisan finom.

2. Mandulás vagy diós kérges camembert

Egy kis ropogás mindig feldobja a sajtos ételeket.

  • Forgassuk meg a sajtot zúzott dióban vagy mandulában.
  • Serpenyőben süssük meg úgy, hogy a dió enyhén megpiruljon.

Ez a változat nagyon elegáns, vendégvárónak is tökéletes.

3. Camembert baconben sütve

A bacon vékony csíkjai körbeölelik a sajtot, és ahogy megpirulnak a serpenyőben, elképesztő ízharmóniát adnak. Arra figyeljünk, hogy a szalonna jól zárjon a sajt körül — így nem folyik ki sütés közben.

4. Fűszeres, csípős verzió

A camembert jól bírja az erősebb ízeket is.

  • Chilipehely
  • Fokhagymapor
  • Füstölt paprika
  • Kakukkfű

Bármelyikkel vagy akár többel egyszerre is kísérletezhetünk.

Mit együnk mellé? – A legjobb köretek és mártogatósok

A serpenyőben sütött camembert önmagában is tökéletes, de ha igazán különleges élményt szeretnénk, érdemes mellé valami ropogósat, valami frisset és valami édeskéset kínálni.

Friss vagy pirított baguette

A legegyszerűbb, és talán a legjobb választás. A puha, olvadt sajt tökéletesen simul a meleg kenyérhez.

Sült krumpli vagy édesburgonya

Ha valami tartalmasabbat ennénk, a sült krumpli nagyon jó választás. Az édesburgonya pedig extra kontrasztot ad a sós, krémes sajtnak.

Friss alma vagy körte

Igen, tényleg.
Az alma savassága és a körte édessége kifejezetten jól megy a camemberthez. Egy kis méz, egy kis dió — és kész is a tökéletes előétel.

Áfonyalekvár vagy vörösboros chutney

Ha szeretjük az édes-sós kombinációt, ez az egyik legjobb pairing. Egy falat sajt, egy pici lekvár… és máris éttermi hangulatunk lesz otthon.

Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni

Még ha a recept szuper egyszerű is, van pár apróság, amire jó odafigyelni.

1. Túl magas hőfok

Sokan úgy gondoljuk, hogy a magasabb hő gyorsabban készít el mindent, de a camembertnél ez sajnos nem így van. A sajt külseje megéghet, belül pedig még kemény marad. Inkább tartsuk a lángot közepes vagy alacsonyabb hőmérsékleten.

2. Olaj nélküli serpenyő

Ettől odakap a sajt és széteshet. Mindig legyen egy vékony zsírréteg a serpenyőben.

3. Túl sok forgatás

A camembert nem szereti, ha sokat bolygatjuk. Elég egyszer megfordítani, vagy maximum kétszer, ha nagyon finoman dolgozunk.

4. Nem szobahőmérsékletű sajt

Ha közvetlenül a hűtőből tesszük a serpenyőbe, lassabban olvad és könnyebben reped.

Tálalási tippek – így lesz látványos az egész

Egy krémesen olvadt camembert önmagában is gyönyörű, de néhány apró trükkel még látványosabbá tehetjük.

  • Locsoljuk meg mézzel, és szórjunk rá friss rozmaringot.
  • Tegyünk mellé pirított diót vagy mandulát.
  • Egy kis áfonyalekvár vagy chutney a tányér egyik sarkában színben is nagyon jól mutat.
  • Kínáljunk mellé ropogós kenyeret vagy grissinit.

Ha vendégeknek készítjük, érdemes a serpenyőből egy kis fa tálcára áttenni az egészet — ettől sokkal elegánsabb lesz a tálalás.

Összességében

A camembert serpenyőben az egyik legjobb gyors sajtos étel…

Ha gyors, egyszerű, de látványos és ínycsiklandó ételt szeretnénk, a camembert serpenyőben mindig tökéletes választás. Nem kell hozzá tapasztalat, nem kell hozzá drága alapanyag, mégis olyan élményt ad, amit nehéz felülmúlni.

A legjobb pedig az, hogy szinte végtelenül variálható.

Így minden alkalommal egy kicsit más, egy kicsit izgalmasabb lesz.

Ha eddig csak ettük étteremben vagy képeken láttuk, most jött el az idő, hogy otthon is kipróbáljuk. Biztosak vagyunk benne, hogy az első falat után úgy érezzük majd: miért nem készítettük el ezt korábban?!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Ropogós csoda a konyhában: Kukoricadara panír, amivel mindenkit lenyűgözöl!

Folyékony panír: A ropogós csoda, ami mindent felülmúl!

Gluténmentes panír: Ropogós titkok, amiket imádni fogsz!

Be the first to comment on "Camembert serpenyőben: a 10 perces sajtbomba, amitől mindenki elolvad!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*