Camembert sajt sütése: így lesz kívül ropogós, belül krémesen folyós
A sült camembert egy igazi komfortétel. Olyan fogás, amit akkor is elővehetünk, amikor vendégek jönnek, és akkor is, amikor csak magunkat kényeztetnénk egy lusta hétvégi délután. A camembert sütése egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk, mégis sok apróságon múlik, hogy a végeredmény tökéletesen folyós, meleg és ellenállhatatlanul illatos legyen.
Ebben a cikkben végigmegyünk mindenen, ami a camembert sajt sütéséhez kell: mikor vegyük ki a hűtőből, hogyan fűszerezzük, mennyi ideig süssük, és milyen köretekkel érdemes tálalni. Közben megosztunk pár tippet is, amikkel biztosra mehetünk.
Miért szeretjük ennyire a sült camembert-et?
A camembert önmagában is finom, de valahogy a sütőben történő átalakulása teszi igazán ellenállhatatlanná. Sütés közben a belseje lassan megolvad és krémessé válik, az illata pedig betölti a konyhát. Nem is túlzás azt mondani, hogy már a készülő camembert illata is fél siker.
A textúra is fantasztikus. A héj általában kissé ropogósra sül, miközben belül egy meleg, folyékony, krémes massza vár ránk. Ez az ellentét az, amitől a sült camembert ekkora kedvenc lett.
És persze ott van az a tény is, hogy minimális munkával óriási élményt kapunk. Nincs szükség bonyolult hozzávalókra vagy trükkös technikákra.
Milyen camembert-et süssünk?
A jó sült camembert titka valójában nem titok:
mindig egész, kerek, 125–250 grammos camembert sajtot válasszunk.
A szeletelt verzió sütés közben kifolyik, ráadásul nem is áll össze szépen. Az a jó, amikor az egész kis “korong” együtt melegszik át.
A másik fontos szempont a héj. A camembert akkor jó sütéshez, ha a kérge:
- fehér, enyhén bolyhos,
- nem túl kemény,
- nincs kellemetlen, ammóniás szaga.
Ez jelzi, hogy a sajt friss és jó minőségű.
Ha tehetjük, válasszunk prémium camembert-et, mert a különbség sütés után is megmutatkozik. Az olcsóbb, gumisabb állagú sajt nem olvad olyan szépen.
Kell-e melegíteni sütés előtt?
Igen, és sokkal többet számít, mint gondolnánk.
A camembert akkor sül igazán egyenletesen, ha legalább 20–30 perccel sütés előtt kivesszük a hűtőből. Így már nem lesz jéghideg, és gyorsabban átmelegszik a közepe is.
Ha rögtön a hűtőből tesszük a sütőbe, két dolog történhet:
- A külseje túlsül, mire a közepe megolvad.
- A sajt szétnyílhat, mert a hirtelen hő sokkolja.
Szóval érdemes türelmesnek lennünk.
Hogyan süssük a camembert sajtot? – Lépésről lépésre
Most jöjjön a lényeg. Íme egy biztosra menő, bevált módszer, amit bármikor használhatunk.
1. Előkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180–190°C-ra.
- Vegyük ki a camembert-et a hűtőből legalább fél órával korábban.
- Ha a sajt fából készült dobozban van (márpedig a prémiumok általában ilyenek), használhatjuk a dobozt is sütéshez. Csak a papírt vagy a műanyagot vegyük le róla.
- Ha nincs doboz, tegyük a sajtot egy kis hőálló tálba vagy sütőpapírra.
2. A sajt bevágása
Ez egy apró, de nagyon fontos lépés.
A camembert tetején vágjunk kereszt alakú vagy néhány kisebb bevágást. Így a gőz távozni tud, és a sajt szépen megolvad anélkül, hogy szétrepedne.
3. Fűszerezés és ízesítés
Itt jöhet a kreativitás. A camembert önmagában is ízletes, de a sütés közben felszabaduló aromák még jobban előtérbe hozzák a fűszereket.
Néhány jól bevált ízesítési lehetőség:
- friss rozmaring
- fokhagyma szeletek
- kakukkfű
- bors
- chilipehely
- méz egy kevés rozmaringgal
- dió vagy pekándió apróra törve
Különösen finom, amikor egy kis mézet csepegtetünk a tetejére, majd megszórjuk friss rozmaringgal. A sütőben a méz karamellizálódik. Az eredmény fantasztikus.
4. Sütés
A sütési idő általában 12–18 perc között ideális.
Ez persze függ a sütőtől és a sajt méretétől is.
A jele annak, hogy elkészült:
- a külső héj enyhén megemelkedik,
- a sajt közepe érezhetően puha, szinte remeg,
- a tetején esetleg kicsit felnyílik a bevágás.
Fontos, hogy ne süssük túl. Ha a sajt túl sokáig van bent, kifolyik és gumis állaga lesz.
Hogyan tálaljuk a sült camembert-et?
A sült camembert egy kis csodagombóc, amit ezerféleképpen tálalhatunk. Érdemes próbálkozni, mert így megtaláljuk a kedvenc kombinációnkat.
1. Pirítós vagy friss bagett
Ez a klasszikus. A friss bagett belsejét imádja a sajt, a pirítós pedig ropog és megtartja a krémet.
Nagyon jó ötlet fokhagymás pirítóst készíteni hozzá.
2. Ropogós grissini
Ha vendégeket várunk, ez nagyon elegáns megoldás. A grissini vékony, ropogós, mártogatni pedig kifejezetten jó.
3. Sült alma vagy körte
Ez már egy kicsit különlegesebb, de a camembert és a gyümölcsök párosa zseniális. A sült alma enyhe édessége tökéletes egyensúlyba hozza a sajtos krémességet.
4. Lekvárok – áfonya, vörösáfonya, füge
A camembert és az áfonya együtt letaglózó. Ha még nem próbáltuk, itt az idő.
5. Dió, mogyoró, pekándió
A ropogós diófélék remekül ellensúlyozzák a sajt puhaságát.
6. Friss saláta
Ha könnyedebb fogást szeretnénk, tálaljuk egyszerű zöld salátával, kevés olívaolajos-citromos öntettel.
Tippek, amikkel biztosra mehetünk
Sok apróság számít, de néhány aranyszabályt érdemes fejben tartanunk.
Tipp 1: Ne toljuk túl a hőt
Ha túl magasra állítjuk a sütőt (200–220°C), a sajt széle túlsül, belül pedig még darabos marad. Az ideális hő: 180–190°C.
Tipp 2: Használjunk sütőpapírt
A camembert könnyen odaragadhat, ha hőálló tál nélkül sütjük.
Tipp 3: Ne féljünk az ízesítéstől
A camembert mindent elbír – fokhagymát, zöldfűszert, mézet, olajos magvakat… kísérletezzünk bátran!
Tipp 4: Tálaljuk azonnal
A sajt 10-15 perc alatt visszadermed. Érdemes rögtön fogyasztani, amikor kész.
Tipp 5: Próbáljunk ki bundázott verziót is
Ha egy kicsit még extrább fogást szeretnénk, panírozzuk be a camembert-et.
Ezt akár sütőben, akár olajban süthetjük – mindkettőnek megvan a maga varázsa.
Bundázott camembert sütőben – egy könnyebb, modernebb változat
Sokan ismerjük a klasszikus rántott camembert-et, de kevesebben sütjük meg sütőben, bundával. Pedig így sokkal kevesebb olajra van szükség, és mégis nagyon finom lesz.
Hozzávalók:
- 1 egész camembert
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- só, bors
- (opcionális) fűszerek a panírba – chilipehely, fokhagyma-granulátum stb.
Lépések:
- Vágjuk a camembert-et 6-8 cikkre.
- Forgassuk lisztbe.
- Mártsuk felvert tojásba.
- Hempergessük zsemlemorzsába.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Fújjuk meg olajspray-vel vagy kenjük át vékonyan olajjal.
- Süssük 200°C-on 10–12 percig, amíg szép aranyszínű lesz.
Kívül ropog, belül folyik. Minden falat boldogság.
Gyakori hibák, amik tönkretehetik a sült camembert-et
Szerencsére ezek könnyen elkerülhetők.
❌ Túl nagy hőfokra tesszük
Ekkor a külseje megég, belül megmarad szilárdnak.
❌ Nem vágjuk be a tetejét
A sajt nagy eséllyel szétnyílik a sütőben.
❌ Túl sokáig sütjük
A camembert akkor jó, ha belül krémes. Ha 20 percnél tovább van bent, kifolyik vagy túl sűrű lesz.
❌ Nem vesszük ki időben a hűtőből
A hideg sajt lassan olvad és egyenetlenül sül át.
Összességében
Így lesz tökéletes sült camembert…
Ha egy mondatban kellene összefoglalnunk:
Melegítsük elő a sütőt 180–190°C-ra, vágjuk be a sajt tetejét, ízesítsük rozmaringgal és mézzel, majd süssük 12–18 percig – és már tálalhatjuk is a krémesen folyó csodát.
A camembert sajt sütése nem bonyolult, mégis olyan fogást kapunk, amiért minden vendégünk rajongani fog. Könnyű, gyors, finom és elegáns. Pont az a fajta étel, amit érdemes beépítenünk a repertoárunkba.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Chipses rántott hús: A ropogós csoda, amit egyszerűen muszáj kipróbálnunk!
A tökéletes bécsi szelet titka: így csináljuk meg aranybarnára és ropogósra!
A bécsi szelet titka: így lesz végre olyan, mint az igazi bécsi éttermekben!


Be the first to comment on "Sült camembert, amitől leesik az állunk: így lesz kívül ropogós, belül folyós!"