Bundás csirkemell tojás nélkül – így készítsük el könnyedén és finoman
Sokan azt gondoljuk, hogy bundázni csak tojással lehet, különben szétesik a panír vagy nem tapad a húsra. Valójában ez egyáltalán nincs így. Tojás nélkül is készíthetünk elképesztően finom, ropogós és tartós bundát, ami ráadásul néha még jobban működik, mint a hagyományos változat. Ebben a cikkben végigmegyünk minden részleten: miért érdemes tojás nélkül panírozni, milyen praktikákat használjunk, és lépésről lépésre megmutatjuk a receptet is.
A végére nemcsak egy szuper receptünk lesz, hanem egy csomó hasznos tipp is, amit más ételeknél is alkalmazhatunk.
Miért készítsünk bundás csirkemellet tojás nélkül?
Több oka is lehet annak, hogy a tojás kimarad a panírból. Nézzük át együtt!
1. Tojásérzékenység vagy allergia
Sokan nem fogyaszthatnak tojást, ilyenkor pedig jó alternatívákat kell keresnünk. Szerencsére a panírozás ilyen szempontból könnyen variálható.
2. Éppen nincs otthon tojás
Biztosan mindannyian jártunk már úgy, hogy nekiálltunk főzni, aztán kiderült, hogy üres a tojástartó. Ilyenkor kapóra jön, ha tudjuk, hogyan lehet helyettesíteni.
3. Könnyedebb, kevésbé zsíros panír
A tojás nélkül készült bunda sokszor kevésbé szívja magába az olajat, így könnyebb és ropogósabb lesz, amit sokan kifejezetten szeretünk.
4. Vegán változathoz is jó alap
Ha a húst egy növényi alternatívára cseréljük, máris teljesen vegán ételt kapunk, tojásmentes bundával.
Mivel helyettesítsük a tojást panírozásnál?
A jó hír az, hogy többféle tojáshelyettesítőt is használhatunk, és szinte mindegyik nagyon jól működik csirkemellhez. Nézzük a legpraktikusabbakat!
1. Liszt + víz keveréke (palacsintatészta-sűrűségű)
Ez az egyik legegyszerűbb megoldás.
Előny: gyors, olcsó, mindenki tudja használni.
A víz lehet sima csapvíz, szénsavas víz vagy akár növényi tej is.
2. Mustár
Nem kell sok, csak vékony réteg.
Előny: fantasztikus ízt ad, és nagyon jól tapad rá a zsemlemorzsa.
3. Növényi tejek (szója, zab, rizs)
A semleges ízű növényi tejek tökéletesen beválnak tojás helyett.
Tipp: a zabtej különösen jó, mert enyhén krémes.
4. Tejföl vagy joghurt
Krémes állaguk miatt kiváló tapadást biztosítanak.
Előny: szaftosabb lesz tőle a csirkemell.
5. Burgonyakeményítő vagy kukoricakeményítő + víz
Szuper erős “ragasztó”, akkor is tapad, ha a hús kissé nedvesebb.
6. Csicseriborsóliszt + víz
Ez egy toronymagasan győztes alternatíva.
Előny: extra ropogós, vastag panírt ad.
Hogyan lesz igazán finom a csirkemell tojásmentes bundában?
Mielőtt belevágunk a receptbe, néhány apró trükk:
• Vágjuk egyforma szeletekre a csirkemellet – így egyszerre sül meg.
• Sózzuk be előre – különben a panír ízesebb lesz, mint maga a hús.
• Ne áztassuk túl sok folyadékba – épp csak annyi kell, hogy a panír megtapadjon.
• Forró olajban kezdjük sütni – így lesz igazán ropogós és nem esik le a bunda.
• Ha tepsiben sütjük, használjunk egy kevés olajat a paníron – így szép aranybarna lesz.
A legjobb recept: bundás csirkemell tojás nélkül
Most pedig lássuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el.
Ez a verzió liszt + víz alapú, mert ez a legegyszerűbb és legstabilabb tojáshelyettesítő.
Hozzávalók (4 személyre)
- 60–70 dkg csirkemell filé
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 8–10 dkg liszt
- Kb. 1 dl víz (vagy növényi tej)
- 20–25 dkg zsemlemorzsa
- Olaj a sütéshez
Extra ízesítéshez:
- fokhagymapor
- pirospaprika
- oregánó
- mustár (ha szeretnénk különlegesebb ízt)
A csirkemell előkészítése
A csirkemellet vágjuk tetszés szerint csíkokra vagy szeletekre. Mindkét módszer jól működik.
Mi szeretjük vékonyabbra vágni, mert úgy hamarabb átsül, és sokkal szaftosabb marad belül.
Miután felvágtuk, sózzuk be a hús mindkét oldalát.
Ha szeretnénk, most jöhet a bors vagy egy kevés fokhagymapor is.
A tojásmentes bunda elkészítése
1. lépés: Lisztes alap készítése
Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet és a vizet.
A cél, hogy palacsintatészta-sűrűségű, krémes masszát kapjunk. Ha túl sűrű, tegyünk hozzá egy kevés vizet. Ha túl folyós, adjunk hozzá lisztet.
Tipp: Ha egy teáskanál mustárt belekeverünk, még jobban fog tapadni és finomabb is lesz.
2. lépés: A panír előkészítése
A zsemlemorzsát egy nagy tányérra öntjük.
Ha szeretnénk, keverhetünk hozzá pirospaprikát vagy fűszerkeveréket, hogy színesebb és ízletesebb legyen.
3. lépés: A panírozás
A csirkemell darabokat először a lisztes-vizes masszába mártjuk.
Fontos, hogy minden oldalára jusson belőle, de ne tocsogjon – hagyjuk egy másodpercig lecsöpögni.
Ezután beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Nyomkodjuk rá alaposan, hogy biztosan rátapadjon.
4. lépés: A sütés
A panírozott csirkéket forró, de nem füstölő olajba tesszük.
Közepes lángon sütjük, hogy a panír meg ne égjen, de a hús is átsüljön.
Minden oldala legyen szép aranybarna.
Ez szelettől függően 3–5 perc oldalanként.
Tepsiben is elkészíthetjük
Ha szeretnénk kevésbé olajos verziót, tepsiben is megsüthetjük.
Ehhez:
- 200 °C-ra előmelegítjük a sütőt.
- A panírozott csirkéket sütőpapírra tesszük.
- Egy kevés olajat permetezünk vagy kenünk a tetejére.
- 20–25 perc alatt készre sütjük (félidőben megfordítjuk).
A végeredmény így is ropogós és gyönyörűen pirult lesz.
Milyen körettel tálaljuk?
A bundás csirkemell tojás nélkül is tökéletes társ bármilyen körethez.
Íme pár kedvencünk:
- Friss vegyes saláta – könnyed és jól ellensúlyozza a bundát
- Rizi-bizi – a klasszikus, mindig beválik
- Sült burgonya – ropogós mellé ropogós? Miért ne!
- Párolt zöldség – brokkoli, répa, zöldbab
- Krumplipüré – a puha krémesség nagyon jól illik a ropogós húshoz
Variációk tojásmentes bundára
A tojás helyettesítése sok lehetőséget ad. Ha szeretnénk változatosságot, próbáljunk ki más megoldásokat is.
Mustáros bunda
Csak vékonyan kenjük be a csirkét mustárral, és utána mehet rá a morzsa.
Ízorgia!
Kefires vagy joghurtos bunda
Nagyon jól tapad és isteni puha lesz tőle a hús belül.
Kukoricapehely bunda
A zsemlemorzsa egy részét lecserélhetjük apróra tört corn flakesre.
Extra ropogós.
Gluténmentes változat
Használhatunk:
- rizslisztet,
- gluténmentes zsemlemorzsát,
- csicseriborsólisztet.
Tippek, hogy még szebb legyen a panír
• Ne érjenek egymáshoz a darabok a serpenyőben – így egyenletesen sülnek.
• Ha sülés után papírtörlőre tesszük, kevésbé lesz olajos.
• Ha a zsemlemorzsa túl finom, keverjünk hozzá egy kis durvább morzsát vagy panko-t.
• Forró olaj nélkül mindig leesik a panír – ezért várjuk meg, amíg elég meleg lesz.
Gyakori hibák, amelyeket érdemes elkerülni
1. Túl híg lisztes massza
Nem fog tapadni, és a morzsa lecsúszik róla. Jobb a sűrűbb.
2. Túl sok folyadék a hús felületén
Mindig itassuk le, mielőtt a masszába tesszük.
3. Gyenge lángon sütjük
Ilyenkor a panír szétázik és megszívja magát olajjal.
4. Nem sózzuk be a húst előre
Később már nem tudjuk bepótolni.
Összességében
A bundás csirkemell tojás nélkül nemhogy működik, de sokszor még jobb is, mint a hagyományos változat.
A panír szépen tapad, ropogós lesz, a hús pedig szaftos marad. Ráadásul bárki el tudja készíteni, akár akkor is, ha éppen nincs otthon tojás.
A legjobb benne, hogy számtalan módon variálhatjuk, így mindig új ízeket próbálhatunk ki.
Ha szeretnénk egy gyors, egyszerű, olcsó és nagyon finom ételt készíteni, akkor ez a recept biztosan beválik.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Bécsi bundázás mesterfokon: így lesz igazán aranybarna és ropogós minden falat!
Ropogós panír, ami nem hízlal: Az egészséges alternatíva!
Panírozás mesterfokon: A tökéletes ropogós étel titkai lépésről lépésre!


Be the first to comment on "Bundás csirkemell tojás nélkül? Igen! Így lesz még finomabb, mint a hagyományos!"