Palacsintatésztás rántott hús – A klasszikus új arca, amit imádni fogunk
A palacsintatésztás rántott hús tipikusan az a fogás, amiről elsőre azt hisszük, hogy bonyolultabb, mint a sima rántott hús. Aztán amikor elkészítjük, rájövünk, hogy egyáltalán nem az. Sőt! Gyors, izgalmas, és igazi komfortkaja, amihez bármikor szívesen nyúlunk, ha valami különlegesre vágyunk, de nincs kedvünk órákig pepecselni a konyhában.
Ebben a cikkben végigmegyünk mindenen, amit érdemes tudnunk róla: hogyan készül, mitől lesz tökéletes a palacsintatészta, milyen hús illik hozzá, és milyen hibákat kerüljünk el. Közben praktikus tippekkel, lépésről lépésre útmutatóval és személyes hangvétellel segítünk, hogy valóban profi legyen a végeredmény – otthon, egy egyszerű konyhában is.
Miért szeretjük annyira a palacsintatésztás rántott húst?
A válasz egyszerű:
mert minden egyben van benne, amit szeretünk.
- Ropogós külső
- Puha, szaftos belső
- Vastagabb, ízesebb bunda, mint a hagyományos panírozásnál
- Rendkívül változatos: csirkéből, pulykából, sertésből, sőt halból is működik
És ami külön plusz: a bunda nem szárad ki olyan gyorsan, mint a sima zsemlemorzsás verziónál. Ez egy olyan étel, amit másnap is örömmel eszünk meg, akár hidegen is.
Milyen húst használjunk hozzá?
Erről sokat tudnánk vitatkozni a konyhapult fölött, de összességében három opció működik a legjobban:
1. Csirkemell – ha könnyedebb, gyorsan sülő verziót szeretnénk
Könnyű, nem túl zsíros, és a palacsintatészta gyönyörűen rákapaszkodik a felszínére.
2. Csirkecomb filé – ha szaftosabb eredmény a cél
Tényleg szaftos, még akkor is, ha kicsit tovább sütjük. Ez sokak kedvence.
3. Sertéskaraj – a klasszikus változat
Klopfolva, sózva, borsozva ebből lesz az a bizonyos vasárnapi ebéd-hangulat.
Tipp:
Ha vastagabb húst választunk, ne sajnáljuk a klopfolást. A palacsintatésztás bunda akkor lesz szép és egyenletes, ha a hús legalább 1 cm vastagságúra ki van lapítva.
A palacsintatészta lelke – hogyan készül a tökéletes bunda?
A palacsintatészta ebben az esetben nem teljesen az, amit desszertként használunk. Itt kicsit sűrűbb, tartalmasabb, mégis lágy és könnyen formálható.
A tökéletes palacsintatészta bundához három dologra figyelünk:
- Sűrűség: legyen olyan, mint egy sűrűbb tejföl. Ha túl híg, lefolyik a húsról.
- Ízesítés: só, bors, fokhagyma, esetleg egy kis fűszerpaprika csodákra képes.
- Pihentetés: 10 perc pihenő idő elég ahhoz, hogy összeálljon az állaga.
A titok: a kicsit sűrűbb, fűszeres palacsintatészta adja azt a páratlan, kívül ropogós – belül puha textúrát, amitől ez a fogás annyira különleges.
Hozzávalók – a jól bevált, működő mennyiségek
A húshoz:
- 6 szelet csirkemell vagy sertéskaraj
- só, bors
- opcionálisan egy kevés fokhagymapor
A palacsintatésztához:
- 2 tojás
- 150 g liszt
- kb. 2 dl tej (vagy tej + szódavíz fele-fele arányban)
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- Opcionális: egy csipet pirospaprika a szín miatt
A sütéshez:
- bőséges olaj
Extra tipp:
Ha szeretnénk, a tésztába tehetünk reszelt sajtot vagy aprított petrezselymet – mindkettő feldobja.
Lépésről lépésre – így készítjük a tökéletes palacsintatésztás rántott húst
1. Előkészítés
Klopfoljuk ki a hússzeleteket, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kicsit állni, hogy átvegye az ízeket.
2. A palacsintatészta elkészítése
Keverjük össze a tojást, a lisztet, a tejet, a fűszereket. A cél: sűrű, de szépen folyó tészta.
3. A hússzeletek bemártása
Ez az a rész, amitől a konyha kicsit maszatos lesz, de megéri.
A hús mindkét oldalát alaposan vonjuk be tésztával.
4. Sütés
Forró, bő olajban süssük ki.
Oldalanként 3–5 perc általában elég, de figyeljük a színt: akkor jó, ha aranybarna és ropogós.
5. Pihentetés és tálalás
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Forrón, frissen a legjobb – de mint említettük, másnap is tökéletes.
Hogyan tehetjük még izgalmasabbá?
A palacsintatésztás rántott hús tulajdonképpen egy alaprecept. Innen indulva rengeteget variálhatunk:
1. Sajtos palacsintatészta
A tésztába keverhetünk 10-20 dkg reszelt sajtot.
Ettől elképesztően omlós és ízes lesz.
2. Fűszeres verziók
- fokhagymás
- curry-s
- zöldfűszeres
- csilis
3. Sörös palacsintatészta
A tej egy részét lecserélhetjük világos sörre.
Ettől levegősebb, buborékosabb lesz a bunda.
4. Gluténmentes változat
Egyszerűen cseréljük le a lisztet GM lisztre – működik!
A leggyakoribb hibák – és hogyan kerüljük el őket
Mielőtt nekifogunk, érdemes ránézni erre a listára. Ezzel sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.
1. Túl híg tészta
Ha lefolyik a húsról, a sütés után vékony, gyenge bundát kapunk.
Megoldás: adjunk hozzá egy evőkanál lisztet.
2. Túl alacsony olajhőmérséklet
A hús beszívja az olajat → nehéz, zsíros végeredmény.
Megoldás: forró olajba tegyük (kb. 170–180°C).
3. Túl vastag hús
Nem sül át rendesen, miközben a bunda már megég.
Megoldás: rendesen klopfoljuk ki.
4. Nem pihentetjük a tésztát
A tészta „légiesedése” ilyenkor elmarad.
Megoldás: adjunk neki 10 perc pihenőt.
Mivel tálaljuk? – Köretek, amikhez tökéletesen illik
A palacsintatésztás rántott hús nagyon hálás étel, rengeteg körettel működik.
Klasszikus megoldások
- petrezselymes burgonya
- rizs
- krumplipüré
Frissebb, könnyedebb köretek
- kevert saláta citromos öntettel
- coleslaw
- paradicsomos uborkasaláta
Street food jelleggel
Ha szeretjük a kreatív tálalást, készíthetünk mellé mártogatósokat is:
fokhagymás tejföl, tartármártás, mézes-mustáros szósz – mind nagyszerűen passzol hozzá.
Miért működik ennyire jól ez a recept?
Több oka is van, de a legfontosabb talán az, hogy:
A palacsintatészta egyszerre ad ropogósságot és puhaságot.
A bunda belseje szinte kicsit „párás” marad, ettől lesz olyan különlegesen puha a hús. Közben a külseje stabil, ropogós és aranybarna. Ez az ellentét pedig pont az, ami miatt újra és újra ehhez a módszerhez nyúlunk.
Összességében
Egy étel, amit mindig jó elővenni
A palacsintatésztás rántott hús olyan recept, amit érdemes egyszer megtanulnunk, mert utána szinte magától működik. Ha szeretjük a klasszikus rántott húst, de néha vágyunk valami izgalmasabbra, akkor ez a verzió tökéletes választás. Könnyű elkészíteni, mutatós, laktató és elképesztően finom.
Legközelebb, amikor azon gondolkodunk, mit süssünk hirtelen a családnak vagy magunknak, bátran nyúljunk ehhez a recepthez. Meglátjuk: egy ilyen bunda után másképp nézünk majd a klasszikus panírra is.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes panír titka: Ropogós, aranybarna és hibátlan – Mindennel, amit tudnunk kell!
A világ legegyszerűbb crispy csirkéje – amelyért mindenki sorban állna!
Cukkini panírozás gyorsan: A villámgyors bunda titkai, amit mindannyian imádunk!


Be the first to comment on "Palacsintatésztás rántott hús: a klasszikus, amitől mindenki leesik a székről!"