Crispy csirke recept – A tökéletes ropogós csirkemell titkai, ahogy mi készítjük
Van az a pillanat, amikor egyszerűen rákívánkozunk valamire, ami ropog. Na és ilyenkor jut eszünkbe a crispy csirke, amit nemcsak gyorsan el tudunk készíteni, de brutálisan finom is. Most megmutatjuk, hogyan készítjük el otthon azt a fajta ropogós csirkét, amit egyébként éttermekben rendelünk – csak éppen sokkal olcsóbban és jóval frissebben.
A recept nem bonyolult, de van néhány apró trükk, amire érdemes figyelni. Ezeket mind elmondjuk, és közben adunk néhány extra ötletet is, hogy tényleg maximálisan crispy legyen a végeredmény.
Miért szeretjük annyira a crispy csirkét?
Azért, mert egyszerűen mindent tud, amit egy jó ételnek kell. Ropog, de belül puha. Nem túl fűszeres, de mégis karakteres. Gyorsan elkészül, de mégis olyan, mintha órákat dolgoztunk volna vele. És ami a legjobb: nagyon könnyű hozzá tálalási ötleteket találni.
Nassolnivalónak is szuper, gyors ebédnek is, de egy nagy adag sült krumplival vagy friss salátával akár vacsora is lehet belőle.
Sőt: szendvicsekbe is mennyei, főleg ha még valami pikáns szószt is mellé dobunk.
A crispy csirke alapja: a panír és az olaj megfelelő kombinációja
A recept egyik legfontosabb pontja nem más, mint a panír. Sokan úgy gondolják, hogy a ropogósság a liszten múlik, de ez csak részben igaz. Legalább ilyen fontos a fűszerezés és az, hogy milyen sorrendben forgatjuk a csirkét.
És persze az olaj hőmérséklete.
Ha túl hideg: megszívja magát zsírral.
Ha túl forró: megég a bunda és a hús nyers marad.
A megfelelő kombináció teszi a csirkét igazán tökéletessé.
Hozzávalók – amire szükségünk lesz
A mennyiségek kb. 4 adaghoz elegendők.
A csirkéhez
- 2 nagy csirkemell
- só
- bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprikapor (nem kötelező, de nagyon feldobja)
- 1 teáskanál hagymapor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
A panírhoz
- 200 g liszt
- 100 g kukoricakeményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- Fűszerek a lisztbe: só, bors, fokhagymapor, füstölt paprika
- 2 tojás
- 150 ml író vagy tej
- 1 teáskanál mustár
A sütéshez
- Bő olaj (legalább 1 liter, hogy szépen ússzon benne a csirke)
Tálaláshoz (opcionális, de ajánlott)
- Mézes-mustáros szósz
- Chilis majonéz
- Tejfölös-fokhagymás dip
- Savanyúság
- Burgonya vagy friss saláta
A crispy csirke recept lépésről lépésre
1. lépés: A csirkemellet előkészítjük
A csirkemellet hosszában vagy keresztben vágjuk csíkokra. A lényeg, hogy nagyjából egyforma vastagságúak legyenek, így egyszerre fognak átsülni. A túl vékony csíkok hamar kiszáradnak, a túl vastagok pedig nyersek maradhatnak.
Mi általában 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk, mert ezek már kellően szaftosak maradnak.
Fűszerezzük:
Só + bors + fokhagymapor + hagymapor + pirospaprika
Finoman összeforgatjuk, és hagyjuk állni 10-15 percig.
2. lépés: Elkészítjük a bundát
A crispy csirke lelke a panír. Fontos, hogy több réteg legyen, mert ettől lesz ropogós a külseje.
Lisztkeverék
Liszt + kukoricakeményítő + sütőpor + fűszerek.
A kukoricakeményítő a ropogósságért felel, a sütőpor pedig enyhén felpuffasztja a panírt, így lesz az a tipikus crispy hatás.
Nedves keverék (tojásos író)
Tojások + író (vagy tej) + mustár.
A mustár plusz ízt ad és szépen összefogja a panírt.
3. lépés: Panírozás – így lesz igazán crispy
Itt jön a lényeg!
A panírozás sorrendje a következő:
- Lisztkeverék
- Tojásos keverék
- Vissza a lisztbe
Igen, kétszer liszt. Ez adja a ropogós réteget.
Pro tipp:
A második lisztes forgatásnál picit nyomkodjuk rá a bundát a húsra. Így kisebb ropogós csomók keletkeznek, amitől még éttermesebb lesz a végeredmény.
4. lépés: Olaj melegítése – a legjobb hőfok 170-180°C
Ha van hőmérőnk, akkor könnyű dolgunk van. Ha nincs, akkor dobjunk bele egy kis lisztes morzsát.
Ha szépen, lassan pezseg: jó lesz.
Fontos, hogy ne adjunk túl sok csirkét egyszerre az olajba, mert visszahűti, és elázhat a bunda.
A csíkokat kb. 4-6 percig sütjük, mérettől függően.
Ne kapkodjunk, inkább hagyjuk, hogy szépen átsüljön és aranybarna legyen.
5. lépés: Pihentetés – a crispy csirke titkos lépése
Ha megsült, papírtörlőre tesszük, de nem fedjük le!
A lefedés párásít, és rögtön elbúcsúzhatunk a ropogósságtól.
Pihentetni főleg azért kell, mert ilyenkor stabilizálódik a bunda és még tovább ropog majd.
Tálalási ötletek – így lesz még jobb az élmény
A crispy csirke önmagában is zseniális, de néhány kiegészítővel még többet hozhatunk ki belőle.
1. Mézes-mustáros mártogatós
Édes, savanykás, tökéletesen illik hozzá.
2. Chilis majonéz
Ha szeretjük a csípőset, akkor ez kihagyhatatlan. Keverhetünk hozzá lime-ot is.
3. Burgonyaköret
- házi steakburgonya
- hasábburgonya
- fűszeres héjas burgonya
Bármelyik jó választás.
4. Friss saláta
A ropogósság mellé jól esik valami könnyedebb is: jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, kukorica – pár csepp citrommal.
5. Szendvicsbe vagy wrapbe
Egy crispy csirkés wrap sokkal jobb, mint amit bárhol veszünk.
Tippek, amikkel még profibbá tehetjük a crispy csirke receptet
Tipp 1: Használjunk írót vagy kefirt a pácoláshoz
Ha egy órát íróban pihentetjük a csirkét, sokkal omlósabb és puhább lesz.
Tipp 2: Mélyebb edény = jobb ropogósság
A csirke jobban „úszik”, így egyenletesebben sül.
Tipp 3: Ne süssük túl!
A csirkemell gyorsan kiszárad, ezért figyeljünk a sütési időre.
Tipp 4: Fűszerezzük bátrabban a lisztet
Ha azt szeretnénk, hogy már a panírnak is komoly íze legyen, akkor a lisztet érdemes alaposan megfűszerezni.
Tipp 5: Készítsünk belőle nagyobb adagot
Mert úgyis elfogy.
A crispy csirkének senki nem tud ellenállni.
Hogyan tároljuk vagy melegítsük újra a crispy csirkét?
Ha maradna, (bár erre kicsi az esély), akkor tegyük légmentesen zárható dobozba.
Hűtőben 1-2 napig eláll.
Újramelegítés:
- sütőben 180°C-on 8-10 perc
- vagy forró levegős sütőben 5-6 perc
Mikróban soha, mert teljesen elázik a bunda.
Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni
Túl sok hús az olajban: visszahűl és elázik.
Alulfűszerezés: a crispy csirke akkor jó, ha íze is van.
Lefedés sütés után: párásít.
Nem megfelelő panírozási sorrend: liszt – tojás – liszt. Ez a titok.
Összességében
Így készül a tökéletes crispy csirke…
A crispy csirke azért zseniális étel, mert egyszerre egyszerű és látványos. Pár alapanyagból, rövid idő alatt olyan ropogós finomságot készíthetünk, amiért máskor sorban állnánk egy gyorsétteremben.
A titok a réteges panírban és a megfelelő olajhőfokban rejlik. Ha ezeket betartjuk, akkor gyakorlatilag lehetetlen elrontani.
Ha szeretjük a ropogós, illatos, kívül aranybarna, belül omlós csirkét – akkor ez a recept garantáltan kedvenc lesz nálunk is.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Panír mesterfokon: A legfinomabb fajták és titkaik, amiket otthon is könnyedén elkészíthetsz!
A tökéletes párizsi szelet panír titkai: Ropogós és ínycsiklandó, lépésről lépésre!
Titkos KFC recept: Így készítheted el otthon a tökéletes ropogós csirke panírt!


Be the first to comment on "A világ legegyszerűbb crispy csirkéje – amelyért mindenki sorban állna!"