Csirkemell bécsi bundában: A ropogós klasszikus, amit otthon is éttermi szinten készítünk el!

Csirkemell bécsi bundában
Csirkemell bécsi bundában

Csirkemell bécsi bundában – így készítjük el otthon a tökéletes, aranyszínű klasszikust

A csirkemell bécsi bundában egy olyan étel, amit gyakorlatilag mindenki szeret. Könnyű, ropogós, egyszerűen elkészíthető, és ha jól csináljuk, tényleg éttermi minőséget tudunk az asztalra tenni otthon is. Mi is így vagyunk vele: néha csak vágyunk valamire, ami kívül ropog, belül omlós, és közben gyorsan összedobható. Pont ezért szeretjük ezt a klasszikust.

Ebben a cikkben részletesen végigmegyünk mindenen: hogyan dolgozzunk a hússal, milyen trükkökkel lesz igazán levegős a bécsi bunda, és mivel tálaljuk, ha nem akarunk mellélőni. Nem lesz túl szakmai a szöveg, de teljesen érthető, hétköznapi nyelven végigvezetjük a folyamaton.

Kezdjünk is bele!

Miért szeretjük ennyire a csirkemellet bécsi bundában?

Van néhány nagyon jó oka.
Először is, a csirkemell gyorsan sül, és ha ügyesen panírozzuk, rögtön kész is az ebéd vagy a vacsora. Másodszor, a bécsi bunda egy kicsit más, mint a magyar klasszikus prézlis panír, így mindig különlegessé teszi az ételt.

A bécsi bunda lényege a habos tészta, amitől a csirkemell egyenletesen bevonódik, majd sütés közben gyönyörűen felfújódik. Nem morzsás, nem túl olajos, hanem pont jó.

És persze ott van a harmadik ok: szinte bárki meg tudja csinálni.
Ha eddig úgy éreztük, hogy a bécsi bundát csak étteremben lehet jól elkészíteni, akkor most bizonyítani fogjuk az ellenkezőjét.

Milyen hús a legjobb hozzá?

Igen, tudjuk: csirkemell. De nem mindegy, hogyan készítjük elő.

  • Friss, ruganyos hús – ez a legfontosabb.
  • Ha nagyon vastag, vágjuk két vagy három részre.
  • A szeleteket enyhén klopfoljuk ki, hogy egyenletesen süljön meg.

Nem kell agyoncsépelni, csak épp annyira, hogy a rostok fellazuljanak és a bunda szépen rátapadjon.

Ha szeretnénk, tehetünk rá egy nagyon-nagyon vékony réteg sót, de vigyázzunk: a bécsi bundába is kerül só, szóval nem kell túlzásba vinni.

Mi kell a bécsi bundához?

A bécsi bundát sokan összekeverik a magyar klasszikus panírral, pedig teljesen más. Nem kell hozzá se zsemlemorzsa, se liszt.

A következőkre szükségünk lesz:

  • Tojás – ez adja az alapot.
  • Liszt – csak egy kevés, a tészta besűrítéséhez.
  • – fontos, de óvatosan adagoljuk.
  • Egy csipet cukor – ettől lesz szép aranyszínű.
  • Szódavíz vagy tej – ez adja a levegősséget.

A bécsi bunda valójában egy sűrű, habos palacsintatészta-szerű massza, amit sütés előtt felverünk, hogy levegős legyen.

A trükk?
Minél hidegebb a szódavíz, annál könnyebb lesz a bunda!

A tökéletes bécsi bunda titka

Ezt a részt kiemelten fontosnak tartjuk, ugyanis itt dől el minden.
Hiába jó a hús, hiába szépek a szeletek, ha a bundát nem jól készítjük el.

1. A tészta állaga legyen sűrű, de folyós

Ha túl híg, lefolyik.
Ha túl sűrű, nehéz lesz és nem fújódik fel.

A jó bécsi massza úgy viselkedik, mint a sűrű tejföl.

2. Pihentessük 10-15 percig

Ez azért kell, hogy a liszt megszívja magát és a tészta egységes legyen.

3. A húst mindig szárazra törölve panírozzuk

Ha vizes, a bunda lecsúszik róla.

4. Forró, sok olajban süssük

Ez nem az az étel, amit kevés olajjal lehet készíteni.
A bécsi bundának fel kell úsznia az olaj tetejére.

A legjobb hőfok: 170–180°C.

5. Ne piszkáljuk túl sokat

Amikor a bunda megkeményedett, akkor fordítsuk meg.
Ha túl korán próbáljuk forgatni, szétesik.

Lépésről lépésre: így készítjük el mi

1. Előkészítés

  • A csirkemellet megtisztítjuk, levágjuk a hártyákat.
  • Egyforma vastagságú szeletekre vágjuk.
  • Enyhén kiklopfoljuk és megsózzuk.

2. A bécsi massza elkészítése

Egy tálban:

  • 4 tojást felverünk
  • 3-4 evőkanál lisztet hozzáadunk
  • egy csipet sót szórunk bele
  • egy csipet cukrot is adunk hozzá
  • végül nagyon hideg szódavízzel hígítjuk palacsintatészta-állagúra

Ezután 10 percet pihentetjük.

3. A sütés

  • Bő olajat hevítünk.
  • A hússzeleteket megmártjuk a tésztában.
  • Óvatosan beleengedjük az olajba.
  • Mindkét oldalt aranybarnára sütjük.

Tipp:
Ha túl gyorsan barnul, vegyük vissza a hőt. Javára válik, ha nem kap túl nagy lángot, mert így belül is át tud sülni.

Milyen körettel a legfinomabb?

A csirkemell bécsi bundában sokféle körettel működik. Attól függ, mennyire “klasszikus” vagy “frissebb” irányba szeretnénk elvinni az ételt.

1. Klasszikus krumplipüré

Ez az örök kedvenc.
A puha püré tökéletesen ellensúlyozza a ropogós bundát.

2. Petrezselymes újkrumpli

Könnyű, illatos, gyors.
Főleg tavasszal és nyáron szeretjük.

3. Rizs

Ha tényleg valami nagyon semleges, egyszerű köretre vágyunk, a rizs tökéletes.

4. Saláta vagy coleslaw

Ha könnyedebb verziót készítünk, egy friss saláta remekül működik.
Kifejezetten jó választás:

  • citromos-olívaolajos zöldsaláta
  • káposztasaláta
  • uborkasaláta egy kevés kaporral

Hogyan marad másnap is puha és finom?

A bécsi bunda egyik nagy hátránya, hogy frissen az igazi.
De ha szeretnénk másnapra is megőrizni a minőségét, van néhány trükk:

  • Ne fedjük le melegen, mert megpuhul a bunda.
  • Ha kihűlt, légmentesen záródó dobozba tehetjük.
  • Újramelegítéshez sütő a legjobb, nem a mikrohullámú.
    160°C-on 10-12 perc alatt újra ropogós lesz.

Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni

❌ 1. Túl híg massza

Ilyenkor csak vékony, foltos réteg tapad rá.

❌ 2. Gyenge olajhőmérséklet

Több olajat szív fel és szétmállik a bunda.

❌ 3. Túl erős láng

Kívül leég, belül nyers marad.

❌ 4. Vizes hús

A bunda egyszerűen lecsúszik róla.

❌ 5. Túl korai mozgatás sütés közben

Mindig várjuk meg, amíg a bunda kissé megkeményedik.

Ha ezekre figyelünk, máris szinte profi szinten készíthetjük el.

Miben más, mint a magyar rántott hús?

Sokan keverik a kettőt, pedig a különbség látványos.

Rántott hús:

  • liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • ropogós, szemcsés panír
  • nehezebb állag

Bécsi bunda:

  • habos tojásos-lisztes massza
  • levegős, felfújódó tészta
  • lágyabb, “felhőszerű” textúra
  • elegánsabb, könnyedebb hatás

Mindkettőnek megvan a maga helye, de ha valami különlegesebbet szeretnénk, a bécsi bundát érdemes választani.

Extra tipp: hogyan készítsük gluténmentesen?

Sokan kérdezik, lehet-e gluténmentesen elkészíteni.
A válasz: igen!

  • Cseréljük le a lisztet rizslisztre vagy gluténmentes lisztre.
  • A többi hozzávaló ugyanaz.

A massza így is jól működik, és a végeredmény ugyanolyan szép lesz.

Összességében

Mitől lesz igazán jó a csirkemell bécsi bundában?

Ha szeretnénk gyors és látványos ételt készíteni, ez a recept igazi aduász.
A siker kulcsa:

  • jó minőségű, előkészített csirkemell
  • megfelelő sűrűségű tészta
  • jéghideg szódavíz
  • pihentetés
  • bő, forró olaj

És persze egy kis türelem.

A csirkemell bécsi bundában nem véletlenül vált klasszikussá.
Egyszerű, látványos, könnyen variálható, és csak néhány lépésre van attól, hogy otthon is pontosan olyanra sikerüljön, mint a kedvenc éttermünkben.

Ha kipróbáljuk, garantáljuk, hogy a család vagy a vendégek imádni fogják!

Sütésre fel!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Párizsi panír: A ropogós szaftos élmény, amit imádni fogsz!

Panírozás mesterfokon: A tökéletes rántott ételek titkai lépésről lépésre!

Tojásmentes panírozás: A titok, hogy ugyanolyan ropogós és ínycsiklandó legyen!

Be the first to comment on "Csirkemell bécsi bundában: A ropogós klasszikus, amit otthon is éttermi szinten készítünk el!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*